Henk van Driel
Eigenaar en Navigator
Ik wil me vooral bezighouden met advieswerk. Dan is het handig dat ik de cijfers begrijp, de cijfers laten tenslotte zien wat er nodig is. Maar ik kijk breder dan dat; ik kijk met een bedrijfskundige blik. Het maken van producten, zoals jaarrekeningen, doe ik niet meer. Die ‘fabriek’ besteed ik uit.
Als partner ben ik graag degene die meedenkt en de klant helpt in zaken waar hij alleen in staat. Het beste resultaat hoeft overigens niet altijd de hoofdprijs te zijn. Fiscaal optimaal hoeft niet het beste advies te zijn voor een ondernemer. Stel dat hij daar nachten van wakker ligt… Dan kun je beter voor een andere oplossing gaan.
Als partner ben ik betrokken bij van Driel de Graaf accountants en adviseurs; dit geeft de mogelijkheid om werkzaamheden uit te besteden.
Mijn stip op de horizon is dat ik straks vier dagen werk en een dag tijd heb voor andere zaken. Hoe ik die dag in ga vullen weet ik nog niet precies. In die vier dagen streef ik ernaar altijd optimaal te presteren voor mijn klanten door hen de juiste adviezen te geven. Dat betekent dat ik moet werken aan het op peil houden van mijn kennis en het onderhouden van mijn netwerk.
Volgens welke kernwaarden werk je?
- Ik streef naar een win-winsituatie met klanten
Ik probeer anderen te behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden. Daarin ben ik geïnspireerd door Bijbelse normen en waarden. Win-win betekent voor mij ook dat ik kritisch naar de vragen van mijn klanten kijk en hen soms de vraag stel ‘moet je dit wel willen?’. Als zij echt willen doorzetten, doe ik wat ze vragen, maar dan kennen ze de kanttekeningen. - Alles wat ik doe kan ik verdedigen, maar ik ben wel creatief.
Voor mij betekent dit dat ik zuiver omga met de uren en mijn klant waar voor z’n geld geef. Tegelijkertijd kijken we waar in wet- en regelgeving ruimte zit om het optimale resultaat te behalen. Denk hierbij aan samenwerkingsvormen en fiscale vraagstukken. - Ik verwacht eigenaarschap bij klanten en samenwerkingspartners.
Als iemand geen eigenaarschap toont, is de kans groot dat het probleem op mijn bordje komt. Zo voel ik me gedwongen om iets te doen wat ik eigenlijk niet wil; dat beperkt mijn vrije ruimte. Die ruimte is essentieel voor mij. Daarom ben ik ook graag op het water, dat geeft me fysiek de ruimte. Als ik samen met mijn maatje zeil, weten we allebei precies wat we moeten doen. We pakken onze eigen rol en vullen elkaar aan. Dat gaat als vanzelf. Zo voelt goed eigenaarschap. - Ik ga een partnerschap aan met klanten en samenwerkingspartners.
Dat betekent voor mij dat vertrouwen essentieel is en dat mijn netwerk van groot belang is. Door een goed netwerk, kun je meer doen. Je kunt je klanten beter van dienst zijn. Het ‘samen doen’ is voor mij belangrijk. Dat geeft meer mogelijkheden en ik vind het gezellig. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat ik ben gaan zeilen en niet voor surfen heb gekozen. - Ik vind de waardering van mijn klanten erg belangrijk, dan weet ik dat ik echt een bijdrage lever. Als de waardering voorop staat, krijg je ook geen flauwe discussies over de factuur. Natuurlijk mag iemand kritisch zijn, maar ik verwacht ook vertrouwen dat ik niet zomaar wat factureer.
Waarom doe je wat je doet?
Ik vind het belangrijk om te werken vanuit mijn talenten en kwaliteiten, daarin ben ik geïnspireerd door de Bijbel. Als ik door deze te gebruiken een behoefte van een klant kan invullen en zo van toegevoegde waarde ben, geeft me dat voldoening. Daar word ik blij van. Ik werk niet voor het geld, maar vind het vooral belangrijk dat ik plezier heb in mijn werk. Plezier in mijn werk wordt voor een groot deel bepaald door de mate van vrijheid, van ruimte, die ik ervaar. Daarom is het creëren van ruimte een belangrijke drijfveer. Ruimte om de dingen te doen die ik belangrijk vind, die ik wil doen en ruimte om ze op mijn eigen manier te doen. Ik gun mijn klanten die ruimte ook. Dat is de reden dat ik mijn vermogen om ruimte te creëren ook voor hen inzet.
Daarnaast zet ik mijn vakkennis en netwerk graag in voor mijn klanten. Als ik iets met de fiscus weet te regelen, dan neem ik daar wel een glas wijn op ’s avonds. Zo was er een zorgboerderij die een vrijstelling van de vennootschapsbelasting wilde. Dat zou toch zo’n 120.000 euro zijn. Samen met een fiscalist en iemand van de zorgboerderij ben ik toen bij de belastingdienst gaan praten. Wat je vervolgens ziet, is een mooi staaltje teamwork. Daar geniet ik van. Ik geef een voorzet, haal een bepaald artikel aan, de fiscalist haakt daarop in en zo ontstaat een gesprek. Je weet niet hoe het gesprek van tevoren gaat lopen en wat je tegenkomt, je moet er mee dealen en flexibel zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de juiste kennis en een goede voorbereiding hierbij essentieel zijn. Dit gesprek heeft er overigens toe geleid dat de zorgboerderij de vrijstelling kreeg.
Neem vrijblijvend contact op
Ik help u graag verder